//

Gołąbki z kaszą jaglaną

Gołąbki z kaszą jaglaną jadłam, gdy zrobiła je moja mamuśka. Powiem szczerze: bardzo mi smakowały, choć mogły różnić się nieco składem od tych, które dzisiaj Wam prezentuję. Jednak zapewniam Was, że są naprawdę pyszne i lekkie, a to przecież ważne w kuchni na wiosnę :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 10 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
90
Czas całkowity (min):
120


Gołąbki:
1 główka białej kapusty (2-2,5kg)
1 szklanka kaszy jaglanej
2 szklanki wody
1 duża marchew
1 korzeń pietruszki
1 duża cebula biała
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki oleju sezamowego
500ml wywaru mięsnego lub warzywnego

Sos:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
8 łyżek przecieru pomidorowego
400ml wywaru mięsnego lub warzywnego
50ml słodkiej śmietanki 18%





Kapustę umyć i obrać z dwóch wierzchnich liści, wyciąć głąb i włożyć ją do dużego garnka, zalać wrzątkiem tak, by była cała zakryta, gotować, co jakiś czas zdejmując kolejne liście i odkładając je na talerz. Kiedy odłożymy 12 liści, z każdego, ostrym nożem ściąć twardy rdzeń, pozostawiając cienką warstwę liścia – będzie łatwiej zawijać. Odłożyć 2-3 liście kapusty i ścinki z rdzeni do wyłożenia brytfanny i przykrycia gołąbków na czas pieczenia.

Kaszę jaglaną przepłukać zimną, bieżącą wodą, później przepłukać wrzątkiem. Do garnka wlać 2 szklanki wrzątku, osolić i wrzucić kaszę jaglaną, gotować pod przykryciem, aż kasza wciągnie całą wodę, co jakiś czas mieszając – zajmie do około 7-10 minut, kaszę zostawić w garnku, ale zestawić z ognia.

Marchewkę, pietruszkę i cebulę umyć, osuszyć, obrać i pokroić w 1-centymetrowe słupki. Na patelni rozgrzać olej sezamowy, dodać warzywa, sos sojowy i curry i smażyć całość 3-5 minut tak, by warzywa pozostały chrupiące. Usmażone warzywa wymieszać z kaszą w garnku bardzo dokładnie.

Na spodzie brytfanny wyłożyć ścinki z rdzeni liści kapusty i w razie potrzeby pocięty liść. Na każdy liść kapusty nakładać 2 czubate łyżki farszu i formować gołąbki, tworząc kopertę (zawijać wolne brzegi w środek).

Układać gołąbki obok siebie w brytfance w taki sposób, aby ciasno do siebie przylegały. Kiedy zawiniemy już wszystkie gołąbki, zalać całość bulionem i przykryć pozostałymi liśćmi kapusty. Wstawić brytfannę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać całość 45 minut.

W garnku zasmażyć masło z mąką, dodać przecier i wlać bulion, podgrzewać, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Na samym końcu wlać śmietankę. Sosem polewać gołąbki na talerzu – można je też później w owym sosie odgrzewać lub trzymać w lodówce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Gołąbki z kaszą jaglaną
  • Gołąbki z kaszą jaglaną