//

Chlebek dyniowy

Przeglądając moją ulubioną książkę o pieczywie znalazłam właśnie ten przepis, a raczej przepis na chleb dyniowy, który postanowiłam zrobić, przy okazji delikatnie zmieniając samą recepturę. Zmniejszyłam ilość miodu, zamieniłam drożdże instant na świeże, pominęłam pestki dyni i - przede wszystkim - nie piekłam go w maszynie, tylko w tradycyjnej, metalowej formie. Z formy wyszedł podłużny, puszysty chlebek, a raczej pieczywo podobne konsystencją do bułki - skórka upiekła sie wyśmienicie, na chrupko, za to środek był bardzo miękki. Smak tego pieczywa jest nieopisany... brak mi słów, bo pisząc ten przepis zapchałam sobie usta kolejną kromką. Sami spróbujcie!!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1 bochenek
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
60 + 120 wyrastania


75g mąki kukurydzianej
500g mąki pszennej lub tortowej
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki miodu
1,5 łyżeczki soli
200g upieczonej dyni
110ml maślanki
60ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek





Drożdże wkruszyć do miseczki, przysypać cukrem i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić na 15 minut, by się spieniły.

Do miski przesiać mąki, dodać sól, zrobić dość spory dołek. Do dołka wlać rosnące drożdże, dodać miód, maślankę i wodę oraz puree z dyni i całość wyrobić mikserem na luźne, ciągnące ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 1 godzinę by wyrosło, po tym czasie znów wyrobić ciasto mikserem i odstawić na kolejną godzinę, wyrośnięte znów wyrobić.

Keksówkę (ok. 10x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, oprószyć z wierzchu mąką, przykryć ściereczka i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Nastawić piekarnik na 180 stopni, wstawić chleb i piec około 35-40 minut, aż będzie zarumieniony z wierzchu.

Upieczony chleb wyjąć od razu z piekarnika, przełożyć na kratkę do studzenia, a kiedy przestygnie, zdjąć papier do pieczenia.

 

THERMOMIX:

Dynię zmiksować na puree – 30s., o.5., przełożyć do innego naczynia.

Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier i miód i wlać ciepłą wodę, zmiksować – 30s., o. 3, zostawić wszystko na 15 minut.

Po tym czasie dodać resztę składników (poczynając od składników mokrych i na suchych kończąc) – zagnieść ciasto – 2 min., o. Interwał. Zagniecione ciasto zostawić w naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie zebrać ciasto ze ścianek naczynia i znów wyrobić ciasto – 2 min., o. Interwał i odstawić na kolejną godzinę. Dalej postępować jak powyżej.

 

Przepis – z moimi kosmetycznymi zmianami – pochodzi z książki „Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków”.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chlebek dyniowy
  • Chlebek dyniowy