//

Pancakes z bekonem i serem

Wytrawne pancakes to jeden z powodów, dla których cykl "Czwartek z naleśnikami" zmienił swą nazwę na "Czwartek z placuszkami". Żeby nie popaść w rutynę, ale też otworzyć się na nowe smaki, postanowiłam rozszerzyć swój cykl o inne propozycje z patelni. Te placuszki to wspaniały pomysł posiłku, ale niekoniecznie na śniadanie, ale właśnie na obiad. Podaną porcją najedliśmy się we dwoje do syta, więc to obiad idealny :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
10 placków
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
30


Składniki suche:
150g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki

Składniki mokre:
280ml maślanki
1 jajo

Dodatki:
100g wędzonego boczku (nie parzonego)
30g tartego, żółtego sera (u mnie Gouda) + trochę do podania





Suche składniki przesiać do miski, odstawić. W większej misce roztrzepać jajo i wymieszać z maślanką. Połączyć składniki mokre z suchymi, dokładnie mieszając. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i razem ze startym serem dodać do ciasta, wymieszać.

Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozpuścić 1 łyżeczkę masła, nakładać porcje ciasta i smażyć z obydwu stron na złoto – przed kolejnymi placuszkami nie trzeba już rozpuszczać masła. Do czasu podania można trzymać placuszki w piekarniku w 60 stopniach w przykrytym naczyniu.

Placuszki podawać posypane serem, boczkiem, słodką papryką, w asyście kwaśnej śmietany lub po prostu bez dodatków :)

Przepis, z moimi dodatkami pochodzi z książki Adrianny Adarme „Pancakes: 72 Sweet and Savory Recipes for the Perfect Stack„.

nalesniki_edytowany-1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Pancakes z bekonem i serem
  • Pancakes z bekonem i serem