Boczek rolowany
Zapragnęłam w końcu rozwiązać tą mistyczną zagadkę "jak się robi rolowany boczek". Udało się. Dzięki cierpliwym i dokładnym instrukcjom mojej mamusi wyszedł pyszny, soczysty boczuszek rolowany. Oczywiście skład przypraw można zmienić, ale zapewniam Was, że ten wyszedł naprawdę wspaniały.
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
ok. 60 minut
Czas całkowity (min):
75 + leżakowanie
płat świeżego, surowego boczku (mój 1,2kg)
sól, pieprz, majeranek
kilka ząbków czosnku
A boczek robiłam tak:
Utarłam w moździerzu 2 łyżki soli z 3 łyżkami suszonego majeranku, a kiedy już było bardzo dobrze utarte wcisnęłam przez praskę 5 ząbków czosnku i znów utarłam. Taką mieszanką natarłam boczek od środka (strona bez skóry) i mocno zawinęłam, wstawiłam na noc do lodówki.
Nastawiłam piekarnik na 180 stopni, boczek powiązałam sznurkiem lnianym i włożyłam do brytfanki. piekłam niecałe 2,5 godziny.
[Polecam boczek włozyć do rękawa do pieczenia, będzie super soczysty i zachowa cały aromat]
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!