Chlebek dyniowy
75g mąki kukurydzianej
500g mąki pszennej lub tortowej
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki miodu
1,5 łyżeczki soli
200g upieczonej dyni
110ml maślanki
60ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
Drożdże wkruszyć do miseczki, przysypać cukrem i mieszać, aż się rozpuszczą, odstawić na 15 minut, by się spieniły.
Do miski przesiać mąki, dodać sól, zrobić dość spory dołek. Do dołka wlać rosnące drożdże, dodać miód, maślankę i wodę oraz puree z dyni i całość wyrobić mikserem na luźne, ciągnące ciasto. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 1 godzinę by wyrosło, po tym czasie znów wyrobić ciasto mikserem i odstawić na kolejną godzinę, wyrośnięte znów wyrobić.
Keksówkę (ok. 10x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto, oprószyć z wierzchu mąką, przykryć ściereczka i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Nastawić piekarnik na 180 stopni, wstawić chleb i piec około 35-40 minut, aż będzie zarumieniony z wierzchu.
Upieczony chleb wyjąć od razu z piekarnika, przełożyć na kratkę do studzenia, a kiedy przestygnie, zdjąć papier do pieczenia.
THERMOMIX:
Dynię zmiksować na puree – 30s., o.5., przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć drożdże, cukier i miód i wlać ciepłą wodę, zmiksować – 30s., o. 3, zostawić wszystko na 15 minut.
Po tym czasie dodać resztę składników (poczynając od składników mokrych i na suchych kończąc) – zagnieść ciasto – 2 min., o. Interwał. Zagniecione ciasto zostawić w naczyniu, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie zebrać ciasto ze ścianek naczynia i znów wyrobić ciasto – 2 min., o. Interwał i odstawić na kolejną godzinę. Dalej postępować jak powyżej.
Przepis – z moimi kosmetycznymi zmianami – pochodzi z książki „Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!