//

Ciasteczka orzeszki

Ciasteczka orzeszki to jeden z tych smaków dzieciństwa, które poznałam poza domem rodzinnym. Przyznam, że najbardziej lubię orzeszki wypełnione zwykłym kremem na bazie budyniu i masła, bez zbędnego kombinowania i uwierzcie mi, że połączenie tego super kruchego ciasta z pysznym, orzechowym i aksamitnym kremem to istne niebo w gębie :) Oczywiście do zrobienia orzeszków potrzebna jest specjalna forma, ja posiadam taką, którą podgrzewa się na kuchence - korzystałam z niej już i na kuchence gazowej i na płycie elektrycznej, sprawuje się znakomicie, a nie kosztuje wiele.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 70
Czas przygotowania (min):
ok. 40
Gotowanie/pieczenie (min):
ok. 60
Czas całkowity (min):


Ciasto:
450g mąki pszennej tortowej (3 szklanki)
200g miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
120g białego cukru pudru (ok. 1/2 szklanki)
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Krem orzechowy:
350ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
6 łyżek cukru z wanilią (lub zwykłego)
ok. 130g miękkiego masła
50g orzechów włoskich
50g orzechów laskowych (można dowolnie mieszać orzechy)

Krem kajmakowy:
250ml mleka
1/4 szklanki cukru (ok. 60g)
4 pełne łyżki kaszy manny
100g miękkiego masła
100-150g kajmaku (użyłam oryginalnego kajmaku, z solą morską)

Krem orzechowy II:
250ml mleka
1/4 szklanki cukru (ok. 60g)
4 pełne łyżki kaszy manny
100g miękkiego masła
ok. 100g orzechów laskowych lub włoskich
2-3 łyżki rumu lub amaretto





Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać sodę i szczyptę soli, wymieszać, dodać miękkie masło, cukier oraz wbić jajka, posiekać ciasto nożem, a następnie wyrobić aż będzie gładkie i jednolite. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, formować podłużne wałeczki. Rozgrzać patelnię do ciasteczek na kuchence, wkładać ciasto i piec ciasteczka około 4 minuty z każdej strony – do zarumienienia. Upieczone ciasteczka wykładać na kratkę, by stygły i piec kolejne, aż do wykończenia ciasta.

Krem orzechowy:
W rondlu zagotować 250ml mleka wraz z cukrem i zmiksowanymi orzechami, a w pozostałych 100 rozmieszać proszek budyniowy, wlać rozpuszczoną masę do wrzącego mleka i mieszać energicznie, podgrzewając, aż masa mocno zgęstnieje. Zestawić z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej, co jakiś czas zamieszać. Do budyniu wstawić mieszadła miksera i zacząć ubijać, dodawać łyżeczką porcje masła, bardzo stopniowo i kolejne dopiero, gdy wmiksujemy poprzednią. Zmiksować całość na jednolity krem.

Krem kajmakowy:
W rondlu zagotować 150ml mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszać kaszę manną i wlać całość do wrzącego mleka, mieszać energicznie, gotując aż masa zgęstnieje (5-10 minut). Zestawić z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Do wystudzonej masy dodać pokrojone w kawałki masło, ubić całość na jednolitą masę, dodać kajmak i dobrze zmiksować na jednolity krem.

Krem orzechowy II:
W rondlu zagotować 150ml mleka z cukrem i zmiksowanymi orzechami. W pozostałym mleku rozmieszać kaszę manną i wlać całość do wrzącego mleka, wsypać orzechy, mieszać energicznie, gotując aż masa zgęstnieje (5-10 minut). Zestawić z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej. Do wystudzonej masy dodać pokrojone w kawałki masłoi alkohol i ubić całość na gładki krem.

Gotowym kremem nadziewać połówki orzeszków i składać je w całość. Do czasu podania przechowywać ciastka w chłodnym miejscu.

Przepis na ciasto do orzeszków znalazłam na blogu Asi Śladami Słodkiej Babeczki, przepis na krem jest mojego autorstwa.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasteczka orzeszki
  • Ciasteczka orzeszki