Drożdżówki z serem i jagodami
Ciasto drożdżowe:
250g mąki pszennej
szczypta soli
100ml ciepłego mleka
10g świeżych drożdży
2 łyżki roztopionego masła
2 żółtka
2 łyżki cukru
skórka otarta z 1/2 cytryny
Nadzienie:
100g twarogu (przeciśniętego 3 razy przez praskę)
1 żółtko (ze sparzonego jaja)
1 łyżka cukru (może być z wanilią)
3 łyżki kwaśnej śmietany
ok. 100g jagód (12 łyżek)
Kruszonka:
60g mąki pszennej
25g cukru
30g masła
Lukier:
100g cukru pudru
2 łyżki mleka
Do miseczki wlać ciepłe mleko , dodać cukier i drożdże, całość mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Odstawić na 15 minut, by się spieniły.
Do miski przesiać mąkę, dodać żółtka, rozpuszczone (ostudzone) masło, cukier, sól i skórkę z cytryny oraz wlać rozczyn drożdżowy, całość zagniatać ok. 10 minut aż ciasto będzie odchodzić od rąk (będzie trochę twarde po zagnieceniu i wyrośnięciu, ale po upieczeniu ciasto robi się cudownie mięciutkie). Włożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę.
W czasie, kiedy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Ser włożyć do miseczki, dodać resztę składników (oprócz jagód) i dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki.
Przygotować kruszonkę: wymieszać palcami masło z cukrem i mąką, ucierając i tworząc dość spore grudki, włożyć miseczkę do lodówki.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto zagnieść, podzielić na 6 części, każdą część wałkować na podłużny placek (ok. 5 mm grubości), zaklejać brzegi, tworząc łódeczkę i nakładać od serca łyżkę sera oraz dwie łyżki jagód, uformować tak wszystkie drożdżówki, przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Nastawić piekarnik na 190 stopni, góra/dół. Posmarować bułeczki mlekiem i posypać dość obficie kruszonką. Wstawić blachę do piekarnika i piec drożdżówki ok. 20 minut, aż dobrze się zarumienią.
Cukier puder wymieszać z mlekiem. Wyjąć upieczone drożdżówki z piekarnika i od razu polukrować.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!