Frużelina z czereśni
550g ciemnych, czerwonych czereśni
100g cukru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
2 łyżki soku z cytryny
250ml zimnej wody + 50ml
5 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej
Czereśnie umyć i pozbawić pestek, pokroić je na połówki i włożyć do garnuszka, zasypać cukrem. Do owoców dodać sok z cytryny oraz przyprawy i wlać 250ml zimnej wody, zacząć podgrzewać. Podgrzewać całość na średnim ogniu ok. 10 minut, aż czereśnie zmiękną.
W szklace wymieszać 50ml zimnej wody z mąką ziemniaczaną i całość wlać do owoców, podgrzewać, energicznie mieszając, aż masa zrobi się przezroczysta – podgrzewać jeszcze 5 minut, mieszając.
Gorącą frużelinę nakładać do słoiczków, zakręcać i stawiac do góry dnem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!