Konfitura brzoskwiniowa



1 kg brzoskwini (po wypestkowaniu)
200g cukru
sok z 1 cytryny

Brzoskwinie pokroic w kostkę i zasypać cukrem, wymieszać i wstawić do lodówki na 4 godziny – najdłużej na całą noc.
Po tym czasie postawić garnek z owocami na kuchence, zacząć podgrzewać i dodać sok z cytryny, doprowadzić do wrzenia i gotować, cały czas intensywnie mieszając, jakieś 40 minut, aż konfitura nabierze wspaniałego, zloto-pomarańczowego koloru i zgęstnieje, dzięki wygotowanym skórkom owoców.
Gorącą konfiturę nakładać do słoiczków, zakręcać i stawiać do góry dnem – w razie wątpliwości można konfiturę zapasteryzować.
Przepis – z moimi zmianami – pochodzi z książki „Przetwory” Lisy Atwood.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!