//

Kotlety rybne

Pomyśleć, że kiedyś ich nie lubiłam. Pierwszy raz zrobiłam te kotleciki i niestety nie wyszły tak przepyszne jak te, które robi moja mamusia, kiedy zapytałam jej, co robi, że są tak wspaniałe powiedziała, że dodaje... niech to zostanie naszą rodzinną tajemnicą :) Moje kotleciki całkiem nam smakowały, były aromatyczne, z chrupiącą panierką i mięciutkie w środku. Świetnie smakują z sokiem z cytryny i odrobiną masełka, podałam też do nich pieczone, młode ziemniaczki.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 10 sztuk
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
25


500g mięsa z dorsza (bez ości, skóry, itd)
1 jajko
1 czerstwa bułka (+ bulion lub rosołek do namoczenia)
4 łyżki bułki tartej
kilka gałązek świeżej pietruszki
1 mała, biała cebulka
sól, pieprz czarny do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia





Bułkę zalać ciepłym bulionem, zostawić, aż napęcznieje, po czym mocno odcisnąć.

Rybkę i bułkę zmielić w maszynce z sitem o drobnych oczkach, umieścić w misce. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i sól oraz pieprz do smaku. Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać to samo uczynić z cebulką, dodać do masy rybnej i bardzo dokładnie wyrobić.

Na talerzyk wysypać bułkę tartą, na patelni rozgrzać ok. 1 cm (wysokości patelni) oleju. Z masy formować kotleciki, spłaszczać je i zaokrąglać, obtaczać w bułce tartej (masa jest bardzo wilgotna, nie trzeba panierować w jajku) i smażyć z obydwu stron na złoto na dobrze rozgrzanym oleju (około 10 minut łącznie).

Podawać od razu.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kotlety rybne
  • Kotlety rybne