Kotlety rybne
500g mięsa z dorsza (bez ości, skóry, itd)
1 jajko
1 czerstwa bułka (+ bulion lub rosołek do namoczenia)
4 łyżki bułki tartej
kilka gałązek świeżej pietruszki
1 mała, biała cebulka
sól, pieprz czarny do smaku
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Bułkę zalać ciepłym bulionem, zostawić, aż napęcznieje, po czym mocno odcisnąć.
Rybkę i bułkę zmielić w maszynce z sitem o drobnych oczkach, umieścić w misce. Wbić jajko, dodać bułkę tartą i sól oraz pieprz do smaku. Pietruszkę umyć, osuszyć i drobno posiekać to samo uczynić z cebulką, dodać do masy rybnej i bardzo dokładnie wyrobić.
Na talerzyk wysypać bułkę tartą, na patelni rozgrzać ok. 1 cm (wysokości patelni) oleju. Z masy formować kotleciki, spłaszczać je i zaokrąglać, obtaczać w bułce tartej (masa jest bardzo wilgotna, nie trzeba panierować w jajku) i smażyć z obydwu stron na złoto na dobrze rozgrzanym oleju (około 10 minut łącznie).
Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!