//

Krem z orange curd i speculoos

Aksamitna konsystencja Mascarpone, słodko-pomarańczowy, gorzkawy posmak cytrusów, a na to wszystko chrupiące ciasteczka pierniczkowe speculoos. Wszystko to stworzyło idealną kompozycję w dwóch, niedużych pucharkach. Deser wymyśliłam zaraz po tym (a może jeszcze wcześniej?), jak zrobiłam domowy orange curd z wanilią. Po prostu zakochałam się w tym kremie pomarańczowym i już tęsknię, aby wykonać z niego znów coś pysznego. Myślę, że to również bardzo fajna propozycja, kiedy zapragniemy jakiejś odmiany w święta od ciężkich serników i mega słodkich ciast - taki deser będzie jak znalazł, a trudno się od niego oderwać :) Zapraszam na cudowny, pyszny deser.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
20 + chłodzenie


280g orange curd (najlepiej z TEGO przepisu)
250g serka Mascarpone
50ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
12 ciasteczek speculoos (ja swoje kupuję co roku w Lidlu)
otarta skórka pomarańczowa do dekoracji





Orange curd i serek mascarpone zmiksować w misce razem, dodać sok wyciśnięty z pomarańczy i dokładnie zmiksować na puszystą masę.

Do pucharków wkruszyć po 2 ciasteczka, nałożyć część masy. Rozkruszyć znów po 2 ciasteczka i znów nałożyć porcje kremu. Na tę porcję rozkruszyć po jednym ciasteczku i nałożyć resztę kremu. Na sam wierzch rozkruszyć jeszcze po jednym ciasteczku. Zakryć pucharki folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin.

Przed podaniem odkryć pucharki i udekorować wierzch deseru otartą skórką pomarańczową.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krem z orange curd i speculoos