//

Kurczak piri-piri

Kurczak piri piri to trzydziestominutowa propozycja Jamie'go Olivera, pochodząca z książki "30 minut w kuchni". Ja swoją wersję podałam z brązowym, ugotowanym na sypko ryżem.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
45


Przepis na porcje dla 2-3 osób:
4 spore uda kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
sól
pieprz
olej
kilka gałązek tymianku (może być suszony)

Sos piri piri:
1 czerwona cebula pokrojona w kawałki
pęczek bazylii (20g) - opłukany pod bieżącą wodą, ale nie osuszony
2 łyżki słodkiej, suszonej papryki
1 papryczka chilli
2 łyżki sosu Worcester
4 łyżki białego octu winnego
skórka otarta z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
4 ząbki czosnku - obrane





Nastawić piekarnik na 200 stopni.

Kurczaka umyć, osuszyć i położyć na desce skórą w dół. Mięso naciąć w kilku miejscach tak, by odsłonić kość, oprószyć solą, pieprzem i skropić olejem. Włożyć kurczaka na nagrzewającą się patelnię grillową skórą w dół.

Składniki sosu umieścić w misie blendera i zmiksować na gładką masę, wlać sos do brytfanki. Papryki umyć, pokroić w paski, wyrzucić gniazda nasienne.

Kiedy kurczak się zarumieni, obrócić go i położyć pomiędzy niego kawałki papryk, skórą w dół. Smażyć tak około 10 minut, po czym kurczaka jeszcze na chwilę obrócić i smażyć 5 minut.

Kiedy kurczak będzie ładnie zarumieniony przełożyć go skórą do góry do brytfanki, położyć pomiędzy i na wierzch kawałki papryki i całość polać płynem z patelni, oprószyć otartym tymiankiem.

Wstawić kurczaka do piekarnika i piec 15-20 minut, aż będzie ładnie zarumieniony.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Kurczak piri-piri