Lasagne ze szpinakiem
5-6 płatów makaronu lasagne
2 łyżki masła
500g liści szpinaku
3 ząbki czosnku
3 duże, dojrzałe pomidory (lub kartonik krojonych bez skórki)
opcjonalnie: 1 łyżeczka pomidorów w proszku
sól
2 garście sera żółtego tartego
Beszamel:
25g masła
25g mąki pszennej
300ml mleka 3,2%
Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Makaron lasagne obgotowac al dente w osolonej wodzie, ułożyć na folii aluminiowej obok siebie.
Masło rozgrzać na patelni, przecisnąć czosnek przez praskę i zeszklić na maśle, dodać posiekane liście szpinaku, dodać sól do smaku i dusić, aż zmiękną, przełożyć na talerzyk.
Patelnię umyć, rozgrzać na niej masło na beszamel, dodać mąkę i całość zasmażyć, wlać mleko i podgrzewać, aż powstanie gęsty sos.
Beszamel podzielić na 3 części, 1 część rozsmarować na dnie keksówki (ok. 20-25cm dł.), położyć płat makaronu, w razie potrzeby jeden płat podzielić na części i dokładać w brakujące miejsce (gdyby forma była za długa).
Na makaron położyć połowę szpinaku, dać drugą część beszamelu, czynność powtórzyć i zakryć całość ostatnią warstwą makaronu.
Pomidory umyć, wyciąć z nich twarde części i sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, wydrążyć i wyrzucić miąższ, a resztę pokroić w kawałki.
Patelnię, na której był robiony beszamel umyć, wytrzeć i nalać do niej 4 łyżki wody, dodać pokrojone pomidory (opcjonalnie pomidory w proszku) i dusić, aż powstanie pulpa.
Gotową pulpę przełożyć na wierzch przekładańca, posypać równomiernie serem. Wstawić formę do piekarnika i zapiekać całość około 20 minut.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!