Łosoś na szpinaku i tagliatelle
Makaron:
140g suchego makaronu tagliatelle
Szpinak:
250g świeżych liści szpinaku
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
ok. 100 ml słodkiej śmietanki (12, 18, lub 30%)
sól, pieprz czarny do smaku
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
Łosoś:
200-250-gramowy filet łososia (ok. 4 cm grubości)
oliwa
1/2 cytryny
sól, pieprz czarny do smaku
Do podania (opcjonalnie):
kawałek cytryny
oliwa aromatyzowana cytryną
sos lub ocet balsamiczny
Łososia wyjąć na co najmniej 30 minut przed przed przygotowaniem (przyprawianiem), z lodówki. Ogrzanego łososia opłukać pod wodą, osuszyć, przekroić na 2 porcje skropić sokiem z cytryny i oliwą z obu stron i z obu stron oprószyć solą i pieprzem, odstawić do momentu smażenia.
Nastawić w garnku 1,5 litra osolonej wody na makaron. Szpinak i cebulę umyć i osuszyć, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić makaron do wrzącej wody i gotować – odcedzić, kiedy będzie al dente, a w międzyczasie rozpuścić na patelni masło, włożyć cebulę i czosnek i dusić chwilę razem, aż puszczą aromat. Na patelnię dodać szpinak i dusić, aż odparuje z niego cały sok, wtedy też wlać śmietankę i gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje, na samym końcu doprawić solą, pieprzem i gałką.
Jednocześnie, kiedy makaron się jeszcze gotuje, a szpinak dusi w sosie, należy usmażyć łososia: rozgrzać mocno grillową patelnię, położyć łososia skórą do dołu i smażyć ok. 5 minut, po czym obrócić i smażyć jeszcze 3-5 minut.
Makaron rozłożyć na talerzach, rozłożyć równomiernie szpinak, a na wierzchu ułożyć łososia, podawać z plasterkiem cytryny i ewentualnie z cytrynową oliwą.
Moje uwagi:
1. Wyjęty na kilkadziesiąt minut wcześniej z lodówki, łosoś, szybciej i łatwiej się usmaży.
2. Robiąc duszony szpinak nie siekam go – o wiele smaczniejsze są całe liście (jak dla nas :)
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!