//

Łosoś na szpinaku i tagliatelle

Każdy ma swoje ulubione restauracje, a w nich ulubione dania, które prawie zawsze (jak nie zawsze, zamawia). Tak jest z nami i właśnie z tą potrawą, podawaną w naszej ulubionej, kołobrzeskiej Restauracji Pergola (swoją drogą było to też miejsce naszego pięknego wesela). Oczywiście, odtwarzając restauracyjne potrawy, zwykle staram się odtwarzać je "po smaku" a także pod nasz smak - tutaj mamy rozpływającego się w ustach, delikatnego, grillowanego łososia, liście szpinaku otulone śmietankowym sosem i tagliatelle, które mnie najbardziej smakuje w oliwą aromatyzowaną cytryną. Nie jest to może odwzorowanie potrawy w 100%, ale my zajadamy się nią dość często :) no, ale mimo domowego dogadzania sobie rarytasami, nie zapominamy o regularnych wizytach w "naszej" restauracji.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Makaron:
140g suchego makaronu tagliatelle

Szpinak:
250g świeżych liści szpinaku
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
ok. 100 ml słodkiej śmietanki (12, 18, lub 30%)
sól, pieprz czarny do smaku
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

Łosoś:
200-250-gramowy filet łososia (ok. 4 cm grubości)
oliwa
1/2 cytryny
sól, pieprz czarny do smaku

Do podania (opcjonalnie):
kawałek cytryny
oliwa aromatyzowana cytryną
sos lub ocet balsamiczny





Łososia wyjąć na co najmniej 30 minut przed przed przygotowaniem (przyprawianiem), z lodówki. Ogrzanego łososia opłukać pod wodą, osuszyć, przekroić na 2 porcje skropić sokiem z cytryny i oliwą z obu stron i z obu stron oprószyć solą i pieprzem, odstawić do momentu smażenia.

Nastawić w garnku 1,5 litra osolonej wody na makaron. Szpinak i cebulę umyć i osuszyć, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić makaron do wrzącej wody i gotować – odcedzić, kiedy będzie al dente, a w międzyczasie rozpuścić na patelni masło, włożyć cebulę i czosnek i dusić chwilę razem, aż puszczą aromat. Na patelnię dodać szpinak i dusić, aż odparuje z niego cały sok, wtedy też wlać śmietankę i gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje, na samym końcu doprawić solą, pieprzem i gałką.

Jednocześnie, kiedy makaron się jeszcze gotuje, a szpinak dusi w sosie, należy usmażyć łososia: rozgrzać mocno grillową patelnię, położyć łososia skórą do dołu i smażyć ok. 5 minut, po czym obrócić i smażyć jeszcze 3-5 minut.

Makaron rozłożyć na talerzach, rozłożyć równomiernie szpinak, a na wierzchu ułożyć łososia, podawać z plasterkiem cytryny i ewentualnie z cytrynową oliwą.

Moje uwagi:
1. Wyjęty na kilkadziesiąt minut wcześniej z lodówki, łosoś, szybciej i łatwiej się usmaży.
2. Robiąc duszony szpinak nie siekam go – o wiele smaczniejsze są całe liście (jak dla nas :)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Łosoś na szpinaku i tagliatelle
  • Łosoś na szpinaku i tagliatelle