Mango do deserów
500g mango pokrojonego w kostkę (dojrzały owoc, waga pod obraniu i wykrojeniu z pestki)
120g cukru kryształu
150ml zimnej wody + 100ml zimnej wody
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
Mango umieścić w garnku, dodać cukier i wlać 150ml zimnej wody i sok z cytryny, całość podgrzewać około 15 minut – w zależności od tego, jak dojrzałe jest mango, owoce muszą całkiem zmięknąć, ale nadal pozostać w kawałkach.
Resztę zimnej wody, czyli 100ml wymieszać z mąką ziemniaczaną, aż ta się rozpuści i energicznym ruchem wlać mieszankę do gorących owoców, cały czas szybko mieszać, aż masa zgęstnieje. Podgrzewać kolejne 5-10 minut, aż masa zgęstnieje i straci mączny smak.
Dopiero co ugotowaną, gorącą masę nakładać do słoików, zakręcać i po chwili postawić do góry dnem, zostawić tak do całkowitego wystudzenia, potem przechowywać do 5 dni w lodówce lub spożyć od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!