Marcepanowe ziarna kawy
100g marcepanu
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 1 łyżka wrzątku (może być również 20ml mocnego espresso)
1 łyżka cukru pudru
60g gorzkiej czekolady do polania
Marcepan pokruszyć do miseczki blendera, rozgnieść widelcem. Rozpuścić kawę rozpuszczalną w we wrzątku i dodać cukier puder, wymieszać i wlać całość do marcepanu. Naczynie blendera zamknąć i miksować całość na średnich obrotach ok 1 minuty.
Wyjąć masę z blendera i jeszcze chwilę zagniatać w dłoniach, aż będzie jednolita. Uformować w dłoniach wałek i odrywać z niego porcje. Każdą porcję kulać, tworząc z niej mały rulonik, trochę pękaty, lekko również spłaszczać i układać obok siebie na papierze do pieczenia.
W misce, w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, a kiedy będzie całkowicie rozpuszczona, zdjąć z ognia i maczać marcepanowe kuleczki, delikatnie przekładając każdą z powrotem na swoje miejsce na papierze.
Odstawić czekoladki na 10 minut, po tym czasie delikatnie zrobić wgniecenia nożem po środku (tworząc ziarenka kawy) i wstawić całość do lodówki na całą noc.
Przepis na domowy marcepan:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!