Muffiny z porem i szynką
60g pora (białej lub zielonej części)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół małej cebuli
50g ulubionej szynki
105g mąki pszennej
20g drobnych płatków owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta świeżo mielonego, czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
25ml oleju (bezsmakowego)
10g świeżo startego sera żółtego lub twardego
125ml mleka
Piekarnik nastawić na 175 stopni, formę do muffinów wyłożyć papilotkami lub posmarować masłem.
Pora i cebulę umyć, osuszyć i pokroić, cebulę w kosteczkę, a pora w dowolnej wielkości paseczki. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do miseczki, dodać sól i pieprz i płatki owsiane. Wymieszać mieszankę mączną z szynką, porem, cebulą i natką pietruszki.
W większej misce roztrzepać jajko, wymieszać z olejem, dodać świeżo starty ser i mleko i dokładnie roztrzepać. Do miski ze składnikami mokrymi wsypać składniki suche (mąka z dodatkami) i mieszać łyżką, aż suche składniki staną się całkiem mokre, ciasto musi się całkowicie połączyć.
Nakładać łyżką ciasto do 3/4 wysokości foremek, wstawić całość do piekarnika i piec 20-25 minut. Upieczone od razy wyjąć z piekarnika i po chwili przełożyć na kratkę by lekko przestygły.
Muffinki jeść na ciepło lub ostudzić całkowicie.
Przepis na te muffinki (z moją drobną modyfikacją) pochodzi z książki Helgi Lederer „Muffinki. Babeczki dla smakoszy”.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!