//

Ogórki w papryce i curry

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze, a ja miałam już zrobione i ogórki kiszone i konserwowe, także w curry (w różnych kształtach), a nawet w postaci smacznej, obiadowej sałatki. "Co by tu jeszcze wymyślić?" - pomyślałam, kiedy przyniosłam z ogrodu kolejną, czubatą miskę świeżych, gruntowych ogórków. Szukałam, szukałam i natrafiłam na ten przepis. Nie obyło się oczywiście bez modyfikacji - wiecie już, że nie jestem zwolenniczką mocno octowych przetworów, więc postanowiłam przepis zmodyfikować pod własne potrzeby - dodałam wodę i zmniejszyłam ilość octu i cukru, by uzyskać delikatną w smaku sałatkę. Kolor ma niesamowity, a smak też bardzo dobry, jeśli szukacie nowych smaków, to polecam Wam zrobić choć jedną porcję tych ogórków na spróbowanie - możecie pokroić je w grube, podłużne plastry, możecie w plasterki krojone w poprzek ogórków, możecie też w ćwiartki, jak Wam się tylko podoba :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 słoików po 330ml
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
ok. 60


2kg niewielkich, gruntowych ogórków (waga po obraniu)
3 niewielkie, białe cebule, obrane
125ml octu
130g białego cukru
2 łyżki soli
2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
1/2 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu
2 łyżeczki białej gorczycy
dodatkowo: woda do uzupełnienia zalewy





Ogórki (obrane ze skóry) pokroić na cztery części albo tak, jak ja to zrobiłam – w grube, podłużne plastry. Cebulę poszatkować w krążki i wymieszać z ogórkami. Do miski z warzywami wsypać sól, curry, paprykę, gorczycę i sól, bardzo dokładnie wymieszać dłońmi – by przyprawy pokryły ogórki równomiernie, odstawić w misce do lodówki – na 3 godziny.

Po tym czasie warzywa odcisnąć z soku, który puściły i przełożyć do innej miski, sok wlać do miarki kuchennej – do soku dolać tyle wody, by razem było 625ml płynu, przelać płyn do garnuszka, wlać ocet, wsypać cukier i podgrzewać, aż zalewa zacznie wrzeć.

Ogórki poukładać ciasno w słoikach i zalać zalewą tak, aby były całkiem przykryte – można pomóc sobie patyczkiem drewnianym i poruszać warzywa w słoikach, by zalewa przedostała się do zakamarków – z pozostałej zalewy wybrać resztę przypraw i porozkładać je do słoików – powinno zostać ok. 0,6 cm odstępu od brzegu słoików. Słoiki mocno pozakręcać i pasteryzować w kąpieli wodnej 10 minut od momentu zagotowania wody.

Gorące słoiki ostrożnie wyjąć, mocno dokręcić, a po chwili postawić do góry dnem i pozostawić tak aż do wystudzenia.

Przepis znalazłam na blogu Anka w garnkach.

Zobacz też inne przepisy na wytrawne przetwory:

przetwory wytrawne_edytowany-1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ogórki w papryce i curry
  • Ogórki w papryce i curry