Ogórki w papryce i curry
2kg niewielkich, gruntowych ogórków (waga po obraniu)
3 niewielkie, białe cebule, obrane
125ml octu
130g białego cukru
2 łyżki soli
2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
1/2 łyżeczki świeżo mielonego, czarnego pieprzu
2 łyżeczki białej gorczycy
dodatkowo: woda do uzupełnienia zalewy
Ogórki (obrane ze skóry) pokroić na cztery części albo tak, jak ja to zrobiłam – w grube, podłużne plastry. Cebulę poszatkować w krążki i wymieszać z ogórkami. Do miski z warzywami wsypać sól, curry, paprykę, gorczycę i sól, bardzo dokładnie wymieszać dłońmi – by przyprawy pokryły ogórki równomiernie, odstawić w misce do lodówki – na 3 godziny.
Po tym czasie warzywa odcisnąć z soku, który puściły i przełożyć do innej miski, sok wlać do miarki kuchennej – do soku dolać tyle wody, by razem było 625ml płynu, przelać płyn do garnuszka, wlać ocet, wsypać cukier i podgrzewać, aż zalewa zacznie wrzeć.
Ogórki poukładać ciasno w słoikach i zalać zalewą tak, aby były całkiem przykryte – można pomóc sobie patyczkiem drewnianym i poruszać warzywa w słoikach, by zalewa przedostała się do zakamarków – z pozostałej zalewy wybrać resztę przypraw i porozkładać je do słoików – powinno zostać ok. 0,6 cm odstępu od brzegu słoików. Słoiki mocno pozakręcać i pasteryzować w kąpieli wodnej 10 minut od momentu zagotowania wody.
Gorące słoiki ostrożnie wyjąć, mocno dokręcić, a po chwili postawić do góry dnem i pozostawić tak aż do wystudzenia.
Przepis znalazłam na blogu Anka w garnkach.
Zobacz też inne przepisy na wytrawne przetwory:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!