Orange curd
skórka otarta z 2 sparzonych pomarańczy
100ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
90 g cukru (dałam domowy waniliowy)
1 laska wanilii
2 średnie, surowe jajka
80g masła (82% tł.)
Jajka sparzyć wrzątkiem, umyć i osuszyć, wbić do miski i roztrzepać na piankę razem ze skórką pomarańczową.
W dużej, żaroodpornej misce umieścić pokrojone na kawałki masło, dodać cukier i sok z pomarańczy. Laskę wanilii przepołowić, wydrążyć z niej ziarenka, zarówno ziarenka jak i kawałki laski włożyć do zapełnionej wcześniej miski.
Miskę postawić na garnku z wodą tak, by woda nie dotykała jej dna i włączyć ogień pod garnkiem. Cały czas mieszając, wlać do mieszanki roztrzepane wcześniej jajka.
Podgrzewać, cały czas energicznie mieszając, aż masa nieco zgęstnieje – powinno to potrwać około 10 minut. Kiedy masa zgęstnieje i będzie jednolita, zdjąć miskę z garnka, wyjąć kawałki laski wanilii i zmiksować całość blenderem. Krem zamieszać i przelać do słoiczka, zostawić odkryty słoik, aż krem całkowicie ostygnie, po czym dokładnie zakręcić i przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!