Papryka faszerowana



2 duże, czerwone papryki
1 torebka ugotowanego ryżu
250g mielonego mięsa mieszanego (łopatka+karkówka)
1 jajko
trochę majeranku i oregano
sól, pieprz

Papryki umyć, osuszyć, z wierzchu wykroić kapelusiki wokół łodyżki, wyjąć go, odkroić ziarenka, a papryki calkowicie pozbawić ziarenek i włókien.
Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, przyprawić według uznania i dodać jajko, dobrze wyrobić masę i ciasno nafaszerować nią papryki. Na sam koniec położyć „kapelusiki”, zakrywając wnętrze.
Papryki położyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut.
10 minut przed końcem pieczenia można papryki rozkroić na pół i na każdą połówkę połozyć ser żółty, by się ładnie roztopił.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!