//

Papryka faszerowana

Pyszna, klasyczna i prosta. Wykonanie jej jest bajecznie proste, a jest tak syta, że zupełnie zastępuje pełny, dwudaniowy obiad :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
60


2 duże, czerwone papryki
1 torebka ugotowanego ryżu
250g mielonego mięsa mieszanego (łopatka+karkówka)
1 jajko
trochę majeranku i oregano
sól, pieprz





Papryki umyć, osuszyć, z wierzchu wykroić kapelusiki wokół łodyżki, wyjąć go, odkroić ziarenka, a papryki calkowicie pozbawić ziarenek i włókien.

Mięso wymieszać z ugotowanym ryżem, przyprawić według uznania i dodać jajko, dobrze wyrobić masę i ciasno nafaszerować nią papryki. Na sam koniec położyć „kapelusiki”, zakrywając wnętrze.

Papryki położyć w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym, piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut.

10 minut przed końcem pieczenia można papryki rozkroić na pół i na każdą połówkę połozyć ser żółty, by się ładnie roztopił.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Papryka faszerowana