Pomarańczowy ekstrakt do ciast
Domowy wyrób... co mogę, to wymyślam i robię w domu, bo przecież po co korzystać ze sklepowych chemikaliów, jak można w łatwy sposób zrobić coś wlasnoręcznie?
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
10
1 pomarańcza z grubą skórką
2 łyżki cukru
100ml wódki lub rumu dobrej jakości
Pomarańczę sparzyć i dobrze wyszorować, pokroić na niej skórkę na części i zdjąć.
Skórkę pomarańczową oczyścić z białych, niepotrzebnych części odkrajając je, a pomarańczową część pokroić w drobną kosteczkę i umieścić w buleteczce. Z pomarańczy wycisnąć sok, dodać do skórki i wsypać cukier, wstrząsnąć i postawić na grzejniku na kilka godzin, aż cukier się rozpuści.
Po tym czasie zalać całość alkoholem, wstrząsnąć i przechowywać w lodówce. Taki ekstrakt można używać do robienia ciast, jak i do lukru.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!