Potrawka z kurczaka z ryżem
250g mięsa z kurczaka
½ łyżeczki kurkumy lub curry
160g suchego ryżu Arborio (do risotto)
100g obranej marchwi
100g białej części pora
4 łyżki oliwy lub oleju
1 litr bulionu
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pora pokroić w paski, a marchew w kostkę. Kurczaka pokroić w kawałki, wymieszać z 2 łyżkami oleju i przyprawą.
W garnku z grubym dnem rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, wrzucić pokrojone warzywa i zeszklić. Dodać kurczaka i smażyć razem 5 minut, następnie wsypać ryż, przemieszać dokładnie dwa razy i wlać 2 chochelki bulionu, gotować, aż bulion wyparuje i wlać kolejną chochelkę – czynność powtarzać do momentu, aż skończy się bulion – odparować potrawę, aż zostanie tylko w delikatnym sosie. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, na końcu dodać natkę pietruszki.
Bulion jak zwykle przygotowałam z domowej kostki rosołowej, której zapas zawsze mam w lodówce:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!