Rosół długo gotowany
4 udka z kurczaka
pół piersi z kurczaka
3 małe, młode marchewki (mogą być dwie duże)
2 cebule średniej wielkości
1 biała część pora
1 duży seler korzeniowy
3 litry wody
3 płaskie łyżeczki soli
kilkanaście ziarenek pieprzu (u mnie około 12-13)
kilka ziarenek ziela angielskiego (u mnie 6-8)
3 liście laurowe
Umieścić mięso w garnku, zalać wodą, dodać sól i zagotować, zmniejszyć ogień do minimum, zdjąć szumowiny.
Wszystkie warzywa umyć, obrać. Cebule przekroić na połówki i przypalić na ogniu lub płycie. Wszystkie warzywa razem z przyprawami dodać do garnka, garnek nakryć pokrywką, zostawiając niedużą szczelinę.
Rosół musi znajdować się na najmniejszym ogniu – ma tylko puszczać pojedyncze oczka, spokojnie sobie pyrkać. Tak może stać na kuchni 16-24 godzin – oczywiście możemy gotować go z przerwami (na sen na przykład), ale im dłużej, tym będzie smaczniejszy.
W razie, gdyby był trochę słonawy, możemy dolać odrobinkę przegotowanej wody.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!