//

Sałatka warstwowa z makrelą

Pychota! Tyle mogę powiedzieć o tej sałatce. Na samą myśl, o sałatkach warstwowych znów mam ochotę pędzic do kuchni i kroić składniki :) Tutaj mamy połączenie makreli i ogórków konserwowych - a do tego słodka kukurydza i domowy majonez i jesteśmy w niebie :) Czy ta sałatka znajdzie się na Waszym wielkanocnym stole? Oby! A jeśli nie, to koniecznie zróbcie ją już teraz :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1 salaterka 1200ml lub 2x600ml
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
40


4 jajka ugotowane na twardo
1 wędzona makrela (moja miała 270g przed obraniem)
150g korniszonów (ok. 5 sztuk średniej wielkości)
1,5 szklanki kukurydzy konserwowej
6 pełnych łyżek majonezu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz do smaku





Jajka obrać ze skorupek, odłożyć. Makrelę bardzo dokładnie obrać ze skóry i oczyścić z ości, pokroić w mniejsze kawałki.

Kukurydze odsączyć. Ogórki i jajka pokroić w drobną kostkę. Na dno salaterki włożyć 2 łyżki majonezu i położyć połowę pokrojonych jajek, oprószyć solą i pieprzem. Na jajka ułożyć połowę makreli, następnie kukurydzę konserwową, kolejne 2 łyżki majonezu i połowę pokrojonych korniszonów, powtórzyć układanie warstw, wykładając pozostałe składniki. Wierzch sałatki posypać posiekanym szczypiorkiem, salaterkę przykryć folią spożywczą i schłodzić sałatke w lodówce.

Przepis na tę sałatkę znalazłam na blogu „Skarbiec Kulinarny„.

Do przygotowania sałatki użyłam domowego majonezu:
majonez2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sałatka warstwowa z makrelą
  • Sałatka warstwowa z makrelą