Sos holenderski
Baza:
2 żółtka z wyparzonych wrzątkiem, wiejskich jaj
125g masła (82% tł.)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
Dodatki:
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka białego, półwytrawnego wina*
szczypta soli do smaku
Żółtka umieścić w misce na kąpieli wodnej i roztrzepać z sokiem z cytryny (jeśli dodajemy musztardę i wino, to należy teraz zmiksować je z żółtkami). Masło rozpuścić w rondelku – podgrzewać na małym ogniu tylko do momentu rozpuszczenia, nie można dopuścić by się zagotowało, zestawić z ognia.
W misce z żółtkami umieścić blender z końcówką rózgi, zacząć miksować i cały czas miksując, wlewać cieniutką strugą i bardzo powoli, gorące masło. Zmiksować sos aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Postawić garnek na średni ogień i cały czas energicznie mieszać sos, a kiedy zacznie gęstnieć, zdjąć natychmiast z ognia i nadal mieszać – powtórzyć czynność 2 razy, aż sos nabierze konsystencji gęstej śmietany. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
*Ja zwykle mam w lodówce jakieś otwarte wino, którego używam wyłącznie do gotowania.
Kąpiel wodna jest wtedy, kiedy na garnku z niewielką ilością wody postawimy żaroodporną miskę (lub metalowe naczynie do rozpuszczania czekolady), tak by miska ta absolutnie nie dotykała wody – chodzi o to, aby masę w misce podgrzewać wytworzoną parą wodną.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!