//

Sos salsa pomidorowa

A dlaczego po prostu nie "salsa pomidorowa"? A dlaczego zagęszczana mąką ziemniaczaną? Pewnie sobie pomyślicie... A dlatego właśnie, że chciałam, aby był to sos, konkretny, lekko zawiesisty, gęsty, a jednocześnie idealnie pasujący do nachosów, które tak bardzo lubimy. Nie ma sensu kupować gotowych sosów - ich skład sprawił, że w sklepie przeszły mnie dreszcze... bo po jakie licho sos guacamole robić z awokado w proszku? Nie wspomnę o reszcie składników, które brzmiały tak magicznie, że pewnie Mendelejew miałby problem z określeniem, co tam się w tym sosie znajduje. Domowy sos pomidorowy a'la salsa jest pełen smaków, możemy dowolnie regulować jego ostrość, mamy pewność dobrych składników bez zbędnych dodatków i "dosmaczaczy". Dzięki podgrzewaniu nie tylko mogłam sos zagęścić, ale również wydobyłam aromat z warzyw, krótka obróbka termiczna sprawiła też, że warzywa straciły smak surowizny. A sam sos... wyszedł rewelacyjny, nie będę ukrywać :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 300g
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


2 dojrzałe, średniej wielkości, pomidory
kawałek papryczki chilli (w zależności, jaką ostrość lubimy)
100g przecieru pomidorowego (użyłam domowego)
60g czerwonej, słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości, biała cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta czarnego, świeżo mielonego pieprzu

2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki zimnej wody





Pomidory przekroić na pół, wykroić twarde części i wyjąć gniazda nasienne. Wydrążone pomidory drobno posiekać, włożyć do naczynia blendera, dodać posiekaną papryczkę chilli oraz słodką paprykę, dodać również posiekaną drobno cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku, całość chwilę miksować, a następnie przełożyć do rondelka. Dodać sól i posiekaną natkę pietruszki oraz świeżo mielony pieprz i zacząć podgrzewać, co jakiś czas mieszając.

Mąkę rozpuścić w zimnej wodzie i energicznie mieszając sos, wlać mieszankę do rondelka. Całość podgrzewać jeszcze jakieś 10 minut, aż sos zgęstnieje, a sok z pomidorów trochę się zredukuje. Gotowy sos schłodzić w lodówce przed podaniem. Spożyć do dwóch dni od przygotowania.

Do salsy świetnie będą pasować domowe nachosy:
nachosy2

Spróbuj też domowego guacamole:
Guacamole1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Sos salsa pomidorowa
  • Sos salsa pomidorowa