Sos salsa pomidorowa
2 dojrzałe, średniej wielkości, pomidory
kawałek papryczki chilli (w zależności, jaką ostrość lubimy)
100g przecieru pomidorowego (użyłam domowego)
60g czerwonej, słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka soli
2 ząbki czosnku
1 średniej wielkości, biała cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
szczypta czarnego, świeżo mielonego pieprzu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki zimnej wody
Pomidory przekroić na pół, wykroić twarde części i wyjąć gniazda nasienne. Wydrążone pomidory drobno posiekać, włożyć do naczynia blendera, dodać posiekaną papryczkę chilli oraz słodką paprykę, dodać również posiekaną drobno cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku, całość chwilę miksować, a następnie przełożyć do rondelka. Dodać sól i posiekaną natkę pietruszki oraz świeżo mielony pieprz i zacząć podgrzewać, co jakiś czas mieszając.
Mąkę rozpuścić w zimnej wodzie i energicznie mieszając sos, wlać mieszankę do rondelka. Całość podgrzewać jeszcze jakieś 10 minut, aż sos zgęstnieje, a sok z pomidorów trochę się zredukuje. Gotowy sos schłodzić w lodówce przed podaniem. Spożyć do dwóch dni od przygotowania.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!