Spaghetti z wątróbką
180g suchego makaronu spaghetti
1 średniej wielkości, biała cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
125ml śmietanki kremówki (u mnie 30%)
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1/2 łyżeczki ziarenek białej gorczycy
1 dobrze roztrzepane jajko
sól, pieprz do smaku
starty ser do posypania (np. Parmezan)
szczypiorek do dekoracji
Wątróbkę opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i zzieleniałych części, pokroić w niewielkie kawałki. W garnku zagotować osoloną wodę i do wrzącej wrzucić makaron, gotować, aż będzie al dente i odcedzić, przełożyć z powrotem do garnka.
W czasie, kiedy makaron się gotuje, na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i posiekany czosnek, zeszklić i dodać wątróbkę, smażyć 2 minuty i zestawić patelnię z ognia. Do wątróbki wlać śmietankę, zamieszać i postawić z powrotem na ogniu, chwilę dusić, dodać szczypiorek i gorczycę, a na samym końcu wlać roztrzepane jajko, energicznie mieszając sos. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do makaronu w garnku wlać sos z wątróbką, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerze, posypać tartym serem i szczypiorkiem. Podawać od razu.
Przepis znalazłam w książce „Niezrównany makaron„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!