Szarlotka na kruchym cieście – jabłecznik



Ciasto:
450g pszennej mąki
200g zimnego masła
120g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
1,5 kg kwaśnych jabłek (lub 1 słoik gotowych - 900 ml)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki kaszy manny
Ponadto:
cukier puder do oprószenia po upieczeniu

Serdecznie zapraszam Was do poczytania wspomnień z dwóch lat blogowania – 2. urodziny „Domi w kuchni”.
Przepis:
W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kawałki masło i żółtka oraz kwaśną śmietanę, całość posiekać nożem i zagnieść szybko gładkie, jednolite ciasto.
Nastawić piekarnik na 180 stopni. Blachę (35x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 ciasta rozwałkować na spodzie blachy, nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanym białkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 15 minut, wyjąć i odstawić.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli będą mocno soczyste, to odsączyć na sicie), dodać cynamon, bułkę tartą i cukier puder, dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać powierzchnię. Resztę (pozostałą 1/3) ciasta rozwałkować i utworzyć z nich paseczki i kratkę na jabłkach lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach na wierzch jabłek.
Wstawić blachę do piekarnika i piec 30-40 minut, aż ciasto z wierzchu będzie zarumienione. Upieczoną szarlotkę wyjąć, ostudzić. Ostudzoną oprószyć cukrem pudrem.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!