Tagliatelle z grzybami
160g suchego makaronu tagliatelle
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy
duży ząbek czosnku
200g grzybków świeżych lub marynowanych (gatunek nie ma znaczenia, byle były bezpiecznie jadalne)
sól
pieprz
dwie łyżki posiekanej natki pietruszki
Grana Padano lub Parmezan starty na tarce o drobnych oczkach
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i dobrze odcedzić na durszlaku z wody.
Grzybki (jeśli są świeże, to oczyścić i obrać), większe grzybki pokroić na mniejsze kawałki, zalać wrzątkiem i podgotować 3 minuty, po czym odcedzić, lekko osuszyć i odłożyć do miseczki.
Na patelni rozgrzać oliwę z 2 łyżkami masła, czosnek obrać, posiekac w drobną kosteczkę i zeszklić na tłuszczu na patelni. Na patelnię wrzucić grzybki i dusić je przez 3-5 minut, aż zrobią się miękkie, wtedy też dodać sól, pieprz czarny i posiekaną pietruszkę, zamieszać.
Do grzybków dodać pozostałe 2 łyżki masła i wrzucić makaron, podgrzewać przez chwilę, cały czas mieszając. Makaron przełożyć na talerze i oprószyć tartym serem. Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!