//

Tortilla z kebabem

Lubię szybkie obiady - nie tylko przygotowywać, ale i jeść :) Jednym z takich obiadów jest właśnie pszenna tortilla nadziana różnymi dodatkami - ale ile można jeść kurczaka? Mini kebabiki zamknięte we wrapsie to świetne połączenie smaków, szczególnie z sałatą i tzatzikami :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


8 pszennych tortilli

Mięso:
500g mięsa wołowego lub wieprzowego (waga po zmieleniu)
1 duża, biała cebula
1 łyżeczka: słodkiej papryki, curry, ostrej papryki, soli
2 łyżki oliwy

Sos (tzatziki):
200g jogurtu typu greckiego
100g zielonego ogórka (waga po obraniu)
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanego koperku

Dodatkowo:
sałata lodowa
1 średnia, czerwona cebula





Sos: ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać solą, wymieszać i odstawić, aż puści sok. W miseczce wymieszać jogurt, wcisnąć czosnek przez praskę, dodać oliwę i koperek oraz bardzo dobrze odciśniętego z wody ogórka, wymieszać i odstawić.

Mięso: wymieszać z drobno posiekaną cebulą, dodać wszystkie przyprawy, sól i oliwę, dobrze wyrobić, podzielić masę na 8 równych części, uformować z nich podłużne wałki, wałki posmarować oliwą i odłożyć.

Sałatę porwać na mniejsze kawałki, obraną cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać grillową patelnię i grillować mięso około 2-3 minuty z każdej strony. Podczas smażenia mięsa, przygotować tortille: rozłożyć obok siebie, każdą posmarować sosem, położyć na sosie sałatę i usmażone mięso, a na mięsie czerwoną cebulę. Każdą tortillę zawinąć i – jeśli mamy taką ochotę – położyć na chwilę na patelni grillowej, aby się podgrzały. Podawać od razu.

tortille z kebabem5

tortille z kebabem4



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Tortilla z kebabem
  • Tortilla z kebabem