Tortilla z kebabem
8 pszennych tortilli
Mięso:
500g mięsa wołowego lub wieprzowego (waga po zmieleniu)
1 duża, biała cebula
1 łyżeczka: słodkiej papryki, curry, ostrej papryki, soli
2 łyżki oliwy
Sos (tzatziki):
200g jogurtu typu greckiego
100g zielonego ogórka (waga po obraniu)
1 duży ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanego koperku
Dodatkowo:
sałata lodowa
1 średnia, czerwona cebula
Sos: ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zasypać solą, wymieszać i odstawić, aż puści sok. W miseczce wymieszać jogurt, wcisnąć czosnek przez praskę, dodać oliwę i koperek oraz bardzo dobrze odciśniętego z wody ogórka, wymieszać i odstawić.
Mięso: wymieszać z drobno posiekaną cebulą, dodać wszystkie przyprawy, sól i oliwę, dobrze wyrobić, podzielić masę na 8 równych części, uformować z nich podłużne wałki, wałki posmarować oliwą i odłożyć.
Sałatę porwać na mniejsze kawałki, obraną cebulę pokroić w piórka. Rozgrzać grillową patelnię i grillować mięso około 2-3 minuty z każdej strony. Podczas smażenia mięsa, przygotować tortille: rozłożyć obok siebie, każdą posmarować sosem, położyć na sosie sałatę i usmażone mięso, a na mięsie czerwoną cebulę. Każdą tortillę zawinąć i – jeśli mamy taką ochotę – położyć na chwilę na patelni grillowej, aby się podgrzały. Podawać od razu.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!