Tortilla ziemniaczana
5 średnich ziemniaków (nieobranych)
3 średnie jaja
100ml słodkiej śmietanki (12, 18 lub 30%)
czarny, świeżo mielony pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
150g wędzonego boczku
1 średnia, biała cebula
opcjonalnie: 2 suszone pomidory
sól do smaku
olej do smażenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, wyjąć z garnka i całkowicie ostudzić, obrać z łupinek, pokroić w grube plastry.
W misce roztrzepać jajka, wlać śmietankę, dodać natkę pietruszki i dużo pieprzu, wymieszać. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, boczek pokroić w drobne plasterki i razem przesmażyć na 2 łyżkach oleju, całość przełożyć do masy jajecznej, dodać posiekane pomidory, wymieszać, włożyć ziemniaki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Na patelni (u mnie 26 cm śr.) rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wlać całą masę, wyrównując wierch, by wszystkie składniki były w miarę przykryte masą jajeczną, przykryć pokrywką i smażyć na średnim ogniu 10-15 minut, aż spód dobrze się zarumieni. Bardzo ostrożnie zsunąć tortillę na talerz, zakryć ją patelnią i całość obrócić tak by nieusmażony wierzch tortilli teraz leżał na dnie patelni, smażyć z drugiej strony kolejne 10-15 minut pod przykryciem, usmażoną od razu zsunąć na talerz, po chwili pokroić – podawać na gorąco lub zimno z sosem czosnkowym.
Moje uwagi:
1. Aby nie poparzyć się przy obracaniu tortilli, polecam założyć rękawice kuchenne.
2. Pomidory można pominąć, jeśli za nimi nie przepadamy.
Przepis na sos czosnkowy:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!