//

Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa to świetna alternatywa dla tych, którzy nie mają czasu rozwodzić się nad świątecznymi zupami lub nie chcą bawić się w nastawianie domowych zakwasów na żur czy barszcz. Ta delikatna, aksamitna w konsystencji, ale wyrazista w smaku, zupa z pewnością zasmakuje wszystkim dorosłym biesiadnikom - i dzieciom, które lubią wielkanocne zupy z chrzanem :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
25


1 litr wywaru na wędzonce (lub zwykłego rosołu)
4 czubate łyżki chrzanu tartego
2 łyżeczki suszonego majeranku
100ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka mąki pszennej
150g wędzonej lub białej kiełbasy
1 ugotowana marchewka z wywaru
opcjonalnie: 1 ziemniak, pokrojony w kostkę i ugotowany osobno w osolonej wodzie

Do podania:
jajka ugotowane na twardo





W garnku zagrzać wywar, dodać chrzan i suszony majeranek. W śmietance rozprowadzić mąkę i przez sito przetrzeć ją do zupy, dobrze wymieszać całość i chwilę podgrzewać, aż zupa zrobi się kremowa.

Na samym końcu dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojoną marchewkę, oraz ziemniaka jeśli go dodajemy, chwilę razem podgrzewać, podawać od razu z jajkiem ugotowanym na twardo – zupę można też przygotować dzień wcześniej, ale jajka należy ugotować bezpośrednio przed spożyciem.

Przepis znalazłam u dziewczyn z Palety Smaku.

 

Przepis zgłaszam do Wielkanocnej akcji Mirabelki:
wielkanocnesmaki2015_zpsakw7ks5x



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Zupa chrzanowa
  • Zupa chrzanowa