Zupa chrzanowa
1 litr wywaru na wędzonce (lub zwykłego rosołu)
4 czubate łyżki chrzanu tartego
2 łyżeczki suszonego majeranku
100ml śmietanki kremówki 30%
1 łyżka mąki pszennej
150g wędzonej lub białej kiełbasy
1 ugotowana marchewka z wywaru
opcjonalnie: 1 ziemniak, pokrojony w kostkę i ugotowany osobno w osolonej wodzie
Do podania:
jajka ugotowane na twardo
W garnku zagrzać wywar, dodać chrzan i suszony majeranek. W śmietance rozprowadzić mąkę i przez sito przetrzeć ją do zupy, dobrze wymieszać całość i chwilę podgrzewać, aż zupa zrobi się kremowa.
Na samym końcu dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i pokrojoną marchewkę, oraz ziemniaka jeśli go dodajemy, chwilę razem podgrzewać, podawać od razu z jajkiem ugotowanym na twardo – zupę można też przygotować dzień wcześniej, ale jajka należy ugotować bezpośrednio przed spożyciem.
Przepis znalazłam u dziewczyn z Palety Smaku.
Przepis zgłaszam do Wielkanocnej akcji Mirabelki:
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!