Krokiety z mięsem

Krokiety z mięsem to klasyka. Klasyka wśród polskich obiadów. Cieszę się, że na moim blogu pojawia się coraz więcej przepisów na domowe, zwykłe potrawy, które kochamy od lat. Krokiety nie są trudne w przygotowaniu, jak dla mnie, najwięcej kłopotu sprawia mi mycie maszynki do mielenia mięsa, a reszta to pestka. Krokiety podać możecie tradycyjnie z barszczykiem, albo z rosołem, jak Wam się tylko podoba. Sposób zawijania również należy do Was, to, ile farszu nałożycie, będzie decydowało o tym, ile sztuk Wam wyjdzie i jakie będą duże, pamiętajcie, by mieć kilka naleśników na zapas. A jeśli wyjdzie Wam dużo, to część możecie podzielić na porcje i zamrozić na kilka następnych obiadów.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
20 sztuk
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
120


Podstawa:
20 naleśników - polecam z przepisu poniżej

Nadzienie:
1kg gotowanego mięsa drobiowego (obranego z kości)
2 surowe jaja
1 czerstwa bułka (namoczona w bulionie/rosole)
sól, pieprz do smaku
majeranek świeży lub suszony roztarty w palcach
1 biała cebula, bardzo drobno posiekana

Ponadto:
bułka tarta i roztrzepane jajko do panierowania
olej do smażenia





Mięso z kurczaka zmielić w maszynce do mielenia mięsa z nakładką z najszerszymi oczkami, zmielić również bułkę (odcisnąć ją lekko z bulionu). Do mięsa dodać cebulkę, wbić jajka i doprawić do smaku, wyrobić bardzo dokładnie jednolity farsz.

Na każdy naleśnik nakładać nadzienie i zawijać w dowolny, ulubiony sposób, tworząc krokiety*. Po zwinięciu wszystkich krokietów moczyć je w jajku, obtaczać w bułce tartej i smażyć na oleju na średnim ogniu.

Krokiety podawać od razu.

Bazowy przepis na naleśniki:

naleśniki II 3



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Krokiety z mięsem
  • judik

    Kochana ale tu u Ciebie pięknie i świątecznie!! :-) A krokieciki mmm ślinka cieknie, chętnie bym takie zjadła :-)

    • A no tak,już nie mogę doczekać się Świąt, wszystkie prezenty kupione, niedługo będę je pakować, pogoda powoli robi się zimowa – oby spadł śnieg :)

  • Aga

    Czy mam rozumiec, ze cebulka do farszu mimo ze drobno posiekana ma byc surowa???? Bo nic o podsmażaniu nie pisze.

    • Dawno ich już nie robiłam, ale tak, cebulka była surowa – dla smaku można ją poddusić na 2 łyżkach masła, ale dosłownie poddusić, żeby się rumiana nie zdążyła zrobić :)
      W sumie tak zrobię, jak będę je robić kolejny raz, i tak zdjęcie trzeba w końcu podmienić :)