//

Lebkuchen

Pierniczki... nie każdy z nas je lubi. Najczęściej są twarde, zwykłe, konwencjonalne, muszą długo leżakować. W naszym domu nigdy nie było tradycji pieczenia pierniczków na święta, sama czasami się wyłamywałam i piekłam trochę w ramach ozdób na choinkę, ale nigdy na spożycie. Lebkuchen to zupełnie inne pierniczki. Aromatyczne, pomarańczowe, orzechowe, mięciutkie w środku, a na zewnątrz kruche. Są idealne! Przygotowując te pierniczki korzystałam z przepisu Marthy Stewart z książki "Cookies", dokonałam pewnych modyfikacji (dodałam dużo więcej mąki, a pominęłam skórkę cytrynową i daktyle, dżem pomarańczowy zamiast morelowego), wyszły przepyszne.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 20 sztuk
Czas przygotowania (min):
25 + chłodzenie
Gotowanie/pieczenie (min):
14
Czas całkowity (min):
40


500ml mąki (czyli okolo 380g) pszennej tortowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka przyprawy do piernika
50g migdałów blanszowanych (całych bez łupinek)
40g orzechów laskowych
6 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
85g masy marcepanowej
6 łyżek dżemu brzoskwiniowego, morelowego lub pomarańczowego - ja dodałam swoje ostatnie odkrycie dżem z pomarańczy i kwiatów czarnego bzu z IKEA
2 jajka z chowu na wolnym wybiegu
200ml trzcinowego lub brązowego cukru (około 180g)

Na glazurę:
100g cukru pudru
2 łyżki mleka





Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawą do piernika.

Migdały i orzechy laskowe bardzo drobno posiekać, skórkę pomarańczową również, umieścić wszystko w dużej, najlepiej szklanej misce (może nawet w makutrze?). Marcepan pokroić w kosteczkę, dodać do bakalii, dodać również dżem i jajka, dokładnie wszystko wymieszać – można pomóc sobie mikserem, dodać cukier i zmiksować na gładką masę.

Jeśli używaliśmy miksera, to należy go teraz odłożyć i mieszać łyżką. Wsypywać, mieszając porcje mąki po 50 gram i mieszać cały czas do wykorzystania całej mąki i połączenia składników. Masa będzie nadal dość rzadka, może się kleić, należy ją wyłożyć na posypany mąką blat, obtoczyć dokładnie w mące i zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Następnie wyjąć masę z lodówki. Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i nastawić piekarnik na 160-180 stopni – góra/dół (trzeba wyregulować w zależności od piekarnika).

Z masy łyżeczką nabierać porcje i formować kulki o średnicy około 2-2,5 centymetrów, kłaść je na przygotowanej wcześniej blasze i lekko spłaszczać – ciasteczka w czasie pieczenia pójdą troszkę na boki i w górę – należy je układać w około 3-centymetrowych odstępach.

Wstawić blachę do piekarnika i piec 14-18 minut, aż z wierzchu lub od spodu będą zarumienione, upieczone (będą mięciutkie) kłaść na kratce, by wystygły. Tak upiec również pozostałe ciasteczka.

Kiedy wszystkie będą upieczone, przygotować glazurę. Utrzeć cukier puder z mlekiem na jednolitą masę i polewać nią jeszcze gorące ciasteczka. Kiedy lukier wyschnie, można przechowywać ciasteczka w puszcze lub szczelnie zamykanym pojemniku do 3 dni.

Przepis na domowy marcepan:

marcepan2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Lebkuchen
  • Lebkuchen