Bitki z szynki wieprzowej
1 kg szynki wieprzowej
sól, pieprz do smaku
mąka do obtoczenia
1 duża, biała cebula
olej do smażenia
1,5 l bulionu (rosołu, wywaru, etc.)
2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu czarnego
100ml zimnej wody
3 płaskie łyżki mąki pszennej
Szynkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry grubości 1 cm. Rozbić je wierzchem dłoni (lub tłuczkiem przez folię spożywczą), oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej (tak na 1 cm wysokości), ale nie za mocno, wkładać mięso i smażyć z obu stron na bladozłoty kolor, uważając, by olej się nie przypalił – jeśli się przypali trzeba go będzie wylać i na czystą patelnię wlać nowy.
Usmażone mięso przekładać na talerz. W garnku doprowadzić bulion do wrzenia i włożyć mięso, układając je na sobie, zmniejszyć ogień na średni, dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na tym samym oleju co mięso, odcedzając z tłuszczu, przełożyć cebulę do garnka z mięsem, delikatnie przemieszać, przykryć garnek pokrywką i zostawić by całość dusiła się 40-60 minut na małym ogniu (mięso musi być miękkie, ale nie rozpadające się).
Po ugotowaniu mięso wyjąć z garnka, zostawiając bulion z cebulą, postarać się wyjąć przyprawy, mąkę rozmieszać w zimnej wodzie, umieścić blender w garnku i miksując wlewać mieszankę wodno-mączną, podgrzewać, mieszając chwilę, a następnie włożyć z powrotem mięso i przyprawy, przykryć pokrywką i zostawić na minimalnym ogniu do czasu podania.
Podawać z ziemniakami lub fasolką szparagową – można tez poszaleć i przygotować do tego kluski śląskie.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!